Det danske magasin i Spanien
Vild med vin og mad – Ovnstegt Culotte

Del

Lysten til at se solen og starte barbecue-sæsonen er stor, men eftersom maj måned stadig er lidt ustabil, har jeg valgt at give jer en opskrift på en lækker rosastegt culottesteg, som laves i ovnen. Og gennem sommermånederne skal vi have gang i grillen, diverse tilbehør og naturligvis dejlige vine dertil.
 

Ovnstegt culotte

Jeg laver ofte culottesteg, når vi er mere end 8 personer. Det er nemt, kan gøres klar inden gæsterne kommer og det er et stykke kød, alle kan lide. Før i tiden var Culotten svær at få fat på her i Spanien. Nu bliver den solgt i flere supermarkeder under navnet Picaña.
 
Tag culottestegen ud af køleskabet. Dup den godt af med køkkenrulle for kødsaft og lad den temperer på køkkenbordet. Fjern sener fra undersiden med en
skarp kniv og rids fedtet øverst på culotten i tern – sørg for ikke at skære gennem kødet, men kun lige gennem fedtet og ned til kødet.
 
Det er vigtigt at en culotte bliver skåret rigtigt, når den er færdigstegt, og det er nemmest at se hvordan inden. Jeg sætter en kødnål i den ende af culotten, hvorfra der skal skæres, så jeg skærer på tværs af kødtrådene inden servering. Fedtet ridser jeg i tern.
 
Når jeg laver culotte i ovnen, benytter jeg interval-stegning, som en god ven i sin tid lærte mig. En metode som man bruger i professionelle køkkener og som garanterer en mør steg.
 
Vigtigt: Husk altid at starte med at skære fra den spidse ende af culotten. Når du er knap halvvejs inde i stegen, skal du begynde at skære på den anden led.

 
Du skal bruge:
1 culotte på mellem 1,3 og 1,5 kg.
Stegetermometer
4-5 fed hvidløg – eller efter smag
Rigeligt med salt – 2 til 3 tsk.
 
Sådan gør du:
Sæt ovnen på 180º
1. Fordel hvidløg og salt jævnt over overfladen og stil nu culotten i et ovnfast fad uden vand og ind i ovnen ved 180º i 12 minutter.
2. Tag culotten ud og lad den stå uden tildækning i 12 minutter.
3. Sæt culotten tilbage i ovnen i yderligere 12 minutter.
4. Tag culotten ud igen og lad den stå uden tildækning i 12 minutter.
5. Kom et stegetermometer i stegen, så spidsen af nålen er i midten af kødet og sæt den tilbage i ovnen.
6. Sæt culotten ind i oven igen og tag den ud, når stegetermometret siger 56-57 grader (endelig ikke mere) –igen ca. 12 minutter. Så bliver den flot rosa indeni.
7. Pak culotten ind i 4 lag stanniol, hæld væsken fra det ovnfaste fad og stil pakken tilbage i fadet (det holder på varmen).
8. Lad culotten hvile i 45 minutter inden du skærer den ud.
Mens Culotten hviler, ryger Hasselback-kartoflerne ind i ovnen, også ved 180º.
 

Hasselback-kartofler

Min version af de sprøde ovnbagte hasselback-kartofler er med den traditionelle smag af smør (selvfølgelig), kun tilsat salt, men man kan sagtens tilsætte lækre krydderurter fra haven og et strejf af hvidløg, som jo passer fortrinligt til culotten med samme krydderi.
 
Smelt smør i en gryde ved mellemvarme og tilføj hvidløg og krydderurter, hvis du vælger det. Skru lidt ned for varmen og lad det stå i gryden.
Skræl kartoflerne og skær et lille stykke af hver, så de får en bund, som de kan stå stabilt på. Er de store, kan du skære dem over på midten. Skær tynde skiver ca. 2/3 ned i kartoflen. Anret kartoflerne på et smurt ovnfast fad. De må gerne stå tæt. Pensl alle kartoflerne med smørblandingen, drys med lidt salt og sæt det ovnfaste fad i ovnen ved 180º varmluft.
 
Bag kartoflerne i ca. en time og pensl ca. 4-5 gange undervejs med smør og krydderiblandingen. Drys til sidst med salt og server de sprøde varme kartofler, når de er gyldenbrune på toppen.
 
Server med en let salat og et dejligt brød.
 

Her kommer mine to bedste bud på en rødvin til culottestegen

Vinvalget er som udgangspunkt afhængigt af udskæring, tilberedningsmetode og tilbehør, men rødvin vil stort set altid være det bedste valg til en culottesteg.

Eftersom jeg ikke serverer kødet med sauce men et let og ikke alt for fedt tilbehør, skal tanninerne ikke være alt for høje, men mere bløde eller modne. Men den skal helt klart have krop og fylde.
 
Barolo fra Rivetto
Er du til italienske vine, bør du vælge Rivettos Barolo Serralunga: En fantastisk vellavet vin, som skal opleves. Producenten er anerkendt af den internationale vinpresse som en af de absolut mest seriøse Barolo-producenter. Efter mange års seriøst arbejde er vinene blandt Piemontes absolut bedste. Vinhuset ligger lige i hjertet af Piemonte, ved byen Serralunga D’Alba, derfra vinens navn. Vinmarker som ligger højt og producerer modne druer med god syre. Enrico, som ejeren hedder, laver vine efter økologiske principper. Druen, som man bruger til at lave en Barolo, hedder Nebbiolo, og de er naturligvis håndplukkede og gået igennem tre gange på sorteringsbordet for, at kun de bedste druer når pressen. Efter gæring lagre denne fantastiske vin i 32 måneder på 30 Hl egetræsfade fra Slavonien samt 10 måneder i flasken. Resultat: En elegant og klassisk Barolo af bedste kvalitet. Åben vinen i god tid, eller dekantér. Server ved 18º og nyd den til Culotten. Vinen koster 33,95 €
 
Tierras de CAIR
Er fra vinhuset Dominio de Cairs og laves på 100 % Tempranillo høstet fra vinstokke, som er over 60 år gamle, i en højde af 800-900 m.o.h. med en undergrund af kalk, ler, sand og småsten. Høsten foregår manuelt i kasser på max. 15 kg., som transporteres til kælderen i små kasser for at undgå masning og oxidering. Ved ankomsten bliver klaserne og druerne håndsorteret på et sorteringsbånd.
Efter presning bliver vinen flyttet til nye franske egetræsfade, hvor den gennemgår en malolaktisk gæring og senere en modning i 24 måneder. Efter aftapningen bliver vinen yderligere modnet i 18 måneder i kælderen på Dominio de Cair. Bag dette vinhus står den kendte Rioja producent Luis Cañas og hans team, så ved I lidt om kvaliteten.

Tierras de CAIR har en flot, mørk, dyb rubinrød farve med lilla kant. Duft af cedertræ, engelsk lakrids, mørke bær, bitter chokolade og krydderier. Smagen er meget kompleks med et væld af frugt- og krydderinuancer (nellike, muskatnød). Vinen bør I hælde på karaffel en times tid før servering, så er den perfekt. Blød og frugtig i stil, men man kan fornemme en masse underliggende struktur og potentiale. Simpelthen – ren nydelse! Den koster hos os; 35 €
Af Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.