Det danske magasin i Spanien
Prisvindende vine fra lille bodega i Mollina Bodega Cortijo la Fuente

Prisvindende vine fra lille bodega i Mollina Bodega Cortijo la Fuente

Det er tredje uge i oktober, og vi befinder os midt ude blandt vinmarkerne i Mollina. Her er udsigten over markerne helt uforstyrret takket være det flade landskab. I baggrunden ses bjerget som en siluet. Vinden får det til at rasle i vinbladene, som allerede er begyndt at tørre, hvormed de skifter fra den friske grønne farve til efterårsagtigt brun. Rankerne er allerede helt fri fra duer. Høsten plukkedes for to-tre uger siden, og nu hænger bare nogle få klaser, der endnu ikke er modnet, men som bare hænger som klaser med rosiner (som i øvrigt smager skønt).
 
”Egentlig skulle det være høsttid netop nu, men på grund af den varme og tørre sommer, blev vi nødt til at lægge høsten tidligere. Dette år er mærkeligt, og det har været et svært år for markerne, da det jo har været både meget varmt og tørt. Havde vi ikke fået de 70 liter regn per kvadratmeter, som fulgte med uvejret, der drev ind over os i august, ved jeg ikke, hvordan det havde gået. Det var vores redning.”
 
Det er Jose Antonio Palomo Baez, der beretter om det vejrmæssigt usædvanlige år, da vi mødes ude på bodegaen Cortijo la Fuentos’ 15 hektar store vinmarker. På hver hektar vokser der godt 1.900 vinstokke med en gennemsnitlig alder på 30-40 år for de hvide og tre år for de røde. Han fortsætter med at fortælle, at årets høst kun var 50 procent af en normal høst, og det var det samme forrige år. For tre år siden var høsten 70 procent. Jose ryster på hovedet, noget er galt med vejret. Angående dyrkningen fortæller Jose, at gården har ændret sin måde at dyrke vin. De har skåret mærkbart ned på konventionelle dyrkningsmetoder, godt 50 procent, og at de har erstattet dette med metoder, som anvendes ved økologisk dyrkning. Det indebærer blandt andet, at virksomheden gennemsyres af at så meget som muligt fra vinproduktionen, f.eks. skal resterne, som bliver til overs, når vinen presses, gå tilbage til markerne.
 
I løbet af kort tid kommer Joses kone, Montserrat Navarro Ruiz, som venligt hilser os velkomne. Vi har mødtes tidligere. Det var nemlig netop denne bodega, som afholdte vinsmagning, da La Danesa besøgte Málagas byråd for en informationsaften om netop Sabor a Málaga i artiklen i det forrige nummer af magasinet.
 
Montse, som Montserrat kaldes, har sammen med sin bror Antonio Navarra (som vi møder i vinkælderen senere) overtaget bodegaen efter faderen.
”Det var farfar, som begyndte at dyrke vin her og efter ham far, men de kommercialiserede aldrig vinen. De lavede vin til venner og familie. Det var faktisk først i 2008, at min bror og jeg bestemte os for at sælge vores vin i større skala. Vores motto er at anvende traditionelle metoder i søgningen efter nye vine,” fortæller Montse.
 
Ude på vimarkerne vokser druesorterne Pedro Ximén, Moscatel de gran Menudo og Moscatel de Alejandría til bodegaens fire hvide vine samt Shiraz og Cabernet Sauvignon til de to røde.

Et fint håndarbejde

For bare nogle uger siden, da druehøsten var i fuld gang, var de elleve personer, der arbejdede på gården – otte på markerne og Montse, Jose og Antonio inde i bodegaen.
”Vi er grundige med, at alle druer skal udvælges og håndplukkes. For holder kvaliteten på druen ikke, så holder kvaliteten på vinen heller ikke. Derfor gøres arbejdet manuelt, med omsorg. Vores vine ligger os varmt om hjertet, så der er ingen grund til at gøre det på en dårligere måde,” forklarer Montse. Mens vi begynder at gå med bodegaen for at tage et kig på, hvor vinfremstillingen sker, fortæller Montse, at hun er glad for at kunne bidrage til at skabe arbejdspladser. Hun ser det ikke bare som, at gården producerer vin, men at gården er med til at skabe arbejdspladser i Mollina, hvilket hjælper med at holde det lille samfund levende.
Inde i bodegaen møder vi først vinpressen, som nu efter høsten får lov at hvile til næste år. Montse fortæller om, hvordan hun mindes, da hun som barn stod og trampede vinen sammen med sin bror, men nu gøres det arbejde atlså i en stor maskine. Men selvom ståltønden ser kold og industriel ud, er det en af de alder mildeste pressere, der findes på markedet.
”Først renses alle kviste og løv væk. Det gør vi i hånden. Derefter vaskes druerne, inden de lægges ned i pressen. Den er meget speciel. I mange presser presses også kernerne, men det vil vi ikke have i vores vin. Ved denne proces udvindes saften af druerne, og det er den, som hældes over i de kæmpestore beholdere,” fortæller Jose og fortsætter: ”Processen for de hvide vine og de røde er forskellig. Til de hvide renser vi alt det væk, som ikke er saft. Til de røde vil vi naturligvis gerne bevare skallen, for det er jo skallen, som giver den røde farve.” Han fortsætter med at forklare processen samt hvor grundige, de er med at vælge kun den bedste saft til sine vine. De hvide vine får siden lov at gæres i 10.000 liters cylinderformede beholdere i ca. 30 dage. Efterfølgende har de jo sin Gran Solera-vin, som kommer fra tørrede Moscatel de Alejandrá-druerne (tænk hvor lidt væske, man får ud af en rosin!) og dette får lov at gære en anelse længere. Dog er de uhørt grundige med alkoholprocenten, for hvis den overstiger 15 procent, fordobles skatten, som de må betale for produktionen.
 
Saften fra de røde vine gæres altså med skallen fra druerne i ca. 20 dage, under hvilke skalmassen, som flyder op til overfladen macereres og holdes konstant fugtig, så farveemnerne udvindes og så syren ikke kommer i kontakt med vinen, så det ikke oxiderer. Efter 20 dage er det på tide, vinen at presses igen for at få skaldelene væk.

Vinkælderen

Nu er vi kommet ud i bodegaens indergård og vi fortsætter ned ad en rampe, og selv Antonio har sluttet sig til os. Et par store døre åbner og en karakteristisk kælder-/vinduft møder duftesansen. Vi står nede i vinkælderen. Lyset er dovent og rundtomkring os står række efter række med gamle, mørke vintønder.
”Det, I ser her, kaldes soleras. I dette system ligger tønderne i tre etager, hvor den nye vin fyldes på fra toppen og så tapper man vinen fra tønderne længst nede. Således blandes den nye vin med den tidligere vin, og vinen som tappes, får altid samme smag. Soleras anvender vi til vores hvide vine og de søde,” fortæller Jose. Han viser en tønde, hvor siderne er lavet af glas, så man kan se indholdet. Denne tønde er ikke fyldt til toppen, hvilket gør, at der ophobes en overflade af gær på overfladen, som kaldes nata eller flor. Denne overflade beskytter vinen fra at komme i kontakt med syre, når den lagres (forhindrer oxidering) og gæren på overfladen henter sin næring fra sødmen i vinen. Antonio tilføjer, at denne metode kun anvendes til deres Crianza biológica-vin. Øvrige vine lagres i tønder, som fyldes helt. Antonio er den, som afholder bodegaens vinsmagninger, og det er også ham, som har studeret ønologi – vinlære. Han fortæller nærmere, at luftfugtigheden i vinkælderen er 80 procent, temperaturen mellem 18-20 grader og lyset dæmpet. Miljøet i kælderen skal være stabilt for at være optimalt til lagring af vinene. Alle tønder er lavet af amerikanske eg og mens de hvide vine lagres i gebrugte, vaskede tønder, lagres de røde i nye – og deres crianza lagres i tolv måneder på tønder, mens roblen lagres i syv.

Prisvindende vine

Nu står vi med hvert sit glas Afrutado Seco i hånden i Bodega Cortijo la Fuentes lokale overfor vinkælderen, hvor der står et stort langbord dækket op til vinsmagning. Og trods at denne vingård ikke kommercialiserede sine vine før 2008 (de har været med i Sabor a Málaga i fire år), er tre af deres vine allerede blevet belønnede med guldmedaljer. Denne er den hvide vin Afrutado Seco, som høstede den bedste pris som hvid vin i I concursa Sabor a Málaga, Gran Solera, der udnævnedes til bedste moscatel i IV concurso Sabor a Málaga og så Dulce Delicia N0 12, som fik guldmedalje i Premios Mezquita. Øvrige vine fra Cortijo la Fuento er: Don Pepe, Tinto Crianza, Tinto Roble, Pedro Ximenez Solera samt Montes Solera.
 
En stor bus er netop ankommet til bodegaen. Det er på tide, at La Danesa giver plads til, at en gruppe norske turister, som kommer direkte fra Málaga lufthavn for at opleve Bodega Cortijo la Fuentes og høre Antonio, når han med sin ekspertise leder dem igennem en verden af smag og dufte under den forestående vinsmagning.
Af Sara Laine, sara@norrbom.com, Foto: Allan Dover Petersen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.