Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen skal fortsætte, bliver køleskabet åbnet og diverse oste kommer på bordet. Mange gange laver vi ikke dessert men vælger at servere oste i stedet for. Det forlænger tiden ved spisebordet, ofte til langt ud på natten.

Ost og vin er indbegrebet af hygge og afslapning, og hvem har ikke efter en lang dags arbejde taget sig et glas vin med et stykke ost til før middagen?
Men er det nu den rigtige måde at gøre det på? Passer en hvilken som helst vin til alle oste?

De fleste er til rødvin og vil derfor vælge den til et ostebord. Det vil være det perfekte match for mange. Men er det nu også det rigtige valg?
Svaret er faktisk et nej. Hvidvin er i mange henseender et bedre valg end rødvin, når vin og ost skal gå op i en højere enhed. I modsætning til rødvin fungerer hvidvinens frugtsyre meget bedre med ostens fedt og mælkeproteiner, end en tanninrig og aromatung rødvin. En kølig hvidvin med en god portion syre vil rense munden for fedt og aromastoffer, og samtidig have en forfriskende effekt, som harmonerer rigtig godt til forskellige oste og evt. sødt tilbehør som honning, tørrede frugter, chutney eller syltetøj. Vores sanser kan lide og har brug for balance. Derfor føles det så godt at skylle den fede ost ned med en syrlig slurk vin! Vinen fjerner den fede fornemmelse i munden, og så er vi klar til endnu en bid.
Hvor starter du så, når du skal vælge vine til din ost? Med så stort et udvalg af oste og vine kan det godt være svært – og specielt hvis du gerne vil vælge en vin til hele listen.

Guide til et hurtigt valg

Find ud af hvad der er vigtigst for dig. Osten eller vinen? Er det osten, skal dit valg af vinen stå i skyggen af osten. Vælg en mere elegant og mindre udtryksfuld vin, som kan komplimentere osten og ikke overdøve de mange smagsmæssige udtryk. Du skal nok forberede dig på at åbne mere end en flaske for at opfylde alle behov.

Vil du holde dig til din yndlingsvin og kun servere den, så begræns dit udvalg af oste til max. fire varianter – gerne indenfor samme kategori eller intensitet. Skal vinen være den dominerende del af måltidet, skal du vælge en ost, der er mindre karakterfuld og dominerende i smagen – altså en ost der blot komplementerer vinen.

Faste ostetyper

Som parmigiano, manchego og pecorino. Her har du flere valgmuligheder, idet du både kan servere hvidvin og rødvin til disse ostetyper. Uanset hvilken vintype, du vælger at servere, bør du gå efter en elegant og let vin med medium fylde og moderat mængde tanniner og frugtsyre. En vintype med nogle års lagring og ikke for meget struktur, som komplementerer disse ostevarianter uden at blive dominerende i smag og udtryk. En fyldig hvid chardonnay eller en god rød Rioja Gran Reserva eller en Pinot Noir passer strålende. Men de italienske Enigma vil nok kunne give den mest optimale oplevelse. Vinen er lavet af 100 % sangiovese druer, som har overmodnet på vinstokken (late harvest). Derefter tørres druerne i kasser og når først pressen i december måned. Herefter ligger vinen til marts måned på bærmen, som giver mere frugtfylde til vinen. Processen hedder ’appassimiento’ og giver en frugtig, fyldig og let sødlig vin. Fantastisk til oste. Den kan købes til 15,45 €.

Bløde ostetyper

De kendte bløde ostetyper camembert og brie kan være svære at vælge vin til. Og jo ældre disse ostetyper er, jo vanskeligere er de at sætte til bords med en vin. Til bløde ostetyper er det virkelig de grønne druesorter, som står distancen bedst. En god markant hvid Chardonnay eller hvis det skal være rød, en ung og meget frugtig rødvin serveret ved 14C. Jo kraftigere ost, jo mere fylde og sødme skal vinen have. Skal det være ekstra godt, vil en champagne eller cava som Blanc de Blancs være et luksuriøst valg som vintype til bløde oste.
 
Gedeost
 
Hvis gedeost er af den bløde type, er udgangspunktet en frisk hvidvin med en god portion frugtsyre. Vælg en god Albariño fra Galicien, den har det, der skal til.
Den spanske manchego-ost passer rigtig godt til en rødvin med alder. Vælg en klassisk gran reserva hertil, sådan en med 8 til 10 år på bagen.
 
Blåskimmelost
 
En blåskimmelost er en cremet og fed ostetype, som rummer alle smagsregistre – lige fra den cremede, milde og let sødmefulde gorgonzola til den saltede roquefort. Jo mere smag der er i en blåskimmelost, jo sødere vintype bør du vælge. Generelt går søde hvidvine godt hertil, men en Pedro Ximénez eller en Sauternes (Bordeaux’ gyldne og guddommelige hvidvin - en sød, men samtidig også pænt syrlig, utrolig kompleks og mineralsk vin) vil gøre sig særlig godt til roquefort.

Hos os vælges osten efter vinen

Det er vigtigt at du vælger en vin, som matcher dine egne personlige præferencer. Prøv at holde dig til en hvidvin med frugtsødme, halvtør, halvsød eller ligefrem sød, eller en rødvin med få og meget bløde og venlige tanniner, evt. En med alder eller enigma. Så kan det ikke gå helt galt.

Hos os vælger vi osten efter vinen. Vi er enige om, at det er vinen, som er i fokus, og at osten for os er mindre vigtig. Derfor vælger vi oste, som er mindre dominerende i smagen - men som komplementerer vinen.
Normalt har vi op til fire forskellige oste i vores køleskab, mere eller mindre altid. Vi kan ikke undvære den italienske pecorino og den klassiske parmesanost, som vi bruger i diverse pasta retter. Vi brækker små stykker af og serverer dem direkte i en lille skål eller på en tallerken. En blød gouda eller en Mahon fra den lille ø Menorca og en spansk manchego-ost.

Indtil videre har ingen af vores gæster sagt noget om, at vinen ikke passede til osten, tværtimod bliver der altid drukket mere, når ostene bliver sat på bordet og vi hyggesnakker i timevis mens vi tager små stykker ost og sipper til vinen. Prøv jer frem og overrask jeres gæster, næste gang I serverer ost som dessert eller tapas.

Nyeste artikler fra La Danesa

Costa del Sol – det bedste sted at bo i Europa!

At Costa del Sol er det bedste sted at bo i Europa er en arrogant påstand, vil mange nok påstå, men ...

Tema & Profiler

Alderdommen i Spanien - Nogle vigtige refleksioner og overve…

Stadig flere skandinaver drømmer om egen bolig i Spanien, og mange realiserer også drømmen på et ell...

Tema & Profiler

Max Beach åbner under nyt ejerskab

Der sker mange ting på Max Beach efter Metro Grupo har opkøbt beach club’en, som er meget mere end...

Bolig i Spanien

Er udrensning vigtig for kroppen?

Lider du af eksem eller andre hudlidelser?   Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandle...

Helse & Sundhed

Lider du af helbredsangst?

Er du bange for, at du er syg? Frygter at du lider af kræft, hjertesygdom eller sklerose? Afsøger ...

Helse & Sundhed

Permanent Makeup

Er du træt af makeup, som ikke holder hele dagen, så læs med her. Mange af mine kunder i klinikke...

Helse & Sundhed

Velvære i fødderne

Fødderne, tærne, det er dem, vi har nederst på benene. Til daglig er de måske sidst på listen over d...

Helse & Sundhed

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                        &n...

Udflugter & Rejser

Veras Veranda - Rosenbrød med kanelfyld

Det nye år er startet og mange mener at det er tid til at tænke på hvad man spiser – og det er jeg d...

Gastronomi

Spanske nummerplader - Hvor er vokalerne?

Der er vel ingen, som ikke har siddet i trafikken og leget ordlege med de forskellige bogstaver på m...

Tema & Profiler

Día del Padre i Spanien - Anderledes end Fars dag i Danmark

Visse dage i året fejres med et bestemt tema. Den mest fejrede i vores del af verden, foruden vores ...

Tema & Profiler

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca. 20 km. fra Mojácar, og der er anlagt en spændende vandrerute igennem d...

Udflugter & Rejser

Friskstegte chips og nyristede nødder - Patatas Artesanas Pa…

Smuk slikbutik Det er næsten som at træde ind i en filmkulisse til en film om en Willy Wonka-butik...

Gastronomi

Udflugter & Rejser

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                                I foråret 1976 var der stor politisk usikkerhed i Spanien. General Fra...

Udflugter & Rejser

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca. 20 km. fra Mojácar, og der er anlagt en spændende vandrerute igennem de gamle minegange og tunneller. Ruten hedder SL- A 77 og hvis man Googler det, får man ruten at se. ...

Udflugter & Rejser

Museo Ruso - Samlinger fra Det Russiske Museum

Der er ikke meget løgkuppel over den gamle tobaksfabrik, som blandt andet huser det russiske museum. Helt præcist hedder det dog Colección del Museo Ruso, San Petersburgo / Málaga og er lidt af en skj...

Udflugter & Rejser

Mojácar – en af Spaniens kønneste landsbyer

Mojácar ligger lidt nord for Almería og der er små 300 km. dertil fra Málaga. Den er med på listen over de smukkeste landsbyer i Spanien, og selv om den ligger nede på en 27. plads, er den absolut et ...

Udflugter & Rejser

Casa Decor

Overvejer du en tur til Madrid i det nye år, så er februar måske det rette tidspunkt med mulighed for at besøge Casa Decor, og her få et indblik i, hvad der rører sig på interiørfronten.Den 24. januar...

Udflugter & Rejser

Sport

Golf... med Stig Wiberg

Det tidlige forår har været i solens og golfens tegn på Lauro. Der er blevet afholdt mange tirsdags- matcher for glade golfere under præsident Tove' s kyndige ledelse, med sekretær Claus på sidelinien. Humøret er i top og der er blevet spillet holdspil, stableford, den gule bold og lige netop nu Sa...

Golf

Super Seleznov

Den nye striker i Málaga vil spille i La Liga – mens 11-årig søn passes af sikkerhedsvagter i Kiev Hans scorings-gennemsnit ligger stort set på en fuldtræffer i hver anden kamp.Statistikken taler sit klare sprog. Og nu er den 33-årige ukrainer Yevhen Seleznov kommet til Solkystens hovedstad for omg...

Sport

Gastronomi

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Veras Veranda - Rosenbrød med kanelfyld

Det nye år er startet og mange mener at det er tid til at tænke på hvad man spiser – og det er jeg d...

Gastronomi

Friskstegte chips og nyristede nødder - Patatas Artesanas Pa…

Smuk slikbutik Det er næsten som at træde ind i en filmkulisse til en film om en Willy Wonka-butik...

Gastronomi

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Costa del Sol – det bedste sted at bo i Europa!

At Costa del Sol er det bedste sted at bo i Europa er en arrogant påstand, ...

Tema & Profiler

Alderdommen i Spanien - Nogle vigtige refleksioner og overve…

Stadig flere skandinaver drømmer om egen bolig i Spanien, og mange realiser...

Tema & Profiler

Spanske nummerplader - Hvor er vokalerne?

Der er vel ingen, som ikke har siddet i trafikken og leget ordlege med de f...

Tema & Profiler

Día del Padre i Spanien - Anderledes end Fars dag i Danmark

Visse dage i året fejres med et bestemt tema. Den mest fejrede i vores del ...

Tema & Profiler

Hyldest til La Peña ved Amin-galla - Og jubilar-donation på …

At La Peña de Dinamarca, den danske supporterklub af Málaga Club de Futbol...

Tema & Profiler

Kvindernes Internationale Kampdag - Gallamiddag og awardshow

I forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag afholdes I Cena de Prem...

Tema & Profiler

APC Forsikringsmæglere satser på Málaga

Det syder og koger i Málaga. Danmarks største uvildige pensionsmægler har s...

Tema & Profiler

Spanier eller spaniol?

Kommer man på dansk til at bruge ordet spaniol om en person fra Spanien, er...

Tema & Profiler

El-løbehjulene indtager Málaga - men befinder sig i juridis…

Det varme klima, gågader i det meste af byen og turister året rundt gør Mál...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com