Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de amerikanske egetræsfade. Hvis du ikke har drukket vine fra Rioja de seneste år, fordi du husker dem som alt for krydrede og med for lidt smag af frugten, alt for megen smag af vanilje og fad, så er det på tide at give vinene fra D.O. Rioja endnu en chance.

Størstedelen a vinhusene i Rioja har gennem de seneste år sat alle kræfter ind for at lave om på stilen i deres vine. Vinene er mere moderne, og producenterne ligger højere vægt på druernes kvalitet. Og det er netop frugten, som er i fokus.
Fadet, som tidligere blev brugt i Rioja, var udelukkende det amerikanske fad. Nu ser vi mange vine, som også lagrer udelukkende på franske fade, eller en blanding af de to typer. Andre eksperimenterer med egetræsfade fra andre lande.
Og tendensen går hen imod at bruge nyere egetræsfade, samt lagre vinen i kortere tid. Lagringen og modningen af vinen foregår derefter på flasken. Tidligere blev der hovedsagligt talt om, hvor længe vinen havde lagret på egetræsfade, det blev ligesom brugt som målestok for vinens kvalitet. Nu taler man om udbytte pr. hektar, terrior og alder på vinstokken.

Rioja har formået at modernisere men uden at tage identiteten og typisiteten fra deres vine. Med moderne teknologi har man igen bragt vinene frem i lyset og har givet dem et internationalt snit uden at fratage dem det autentiske.
Nye og hidtil ukendte druesorter er kommet til, og er blevet godkendte i Rioja. Og mange laver nu hvide kvalitetsvine med struktur og fadlagring.
Da Vinhuset Rioja Vega, med deres ønolog Esperanza Elías i spidsen, præsenterede deres sidste nye vine i Marbella, tror jeg nok at de inviterede fik sig en positiv overraskelse.
Fem af deres topvine blev serveret sammen med lækre retter som passede fortrinligt til hver vin. Men i denne artikel vil jeg specielt fokusere på to af dem.

RIOJA VEGA VENTA JALÓN RESERVA 2014 som blev præsenteret for første gang i Spanien. Kun lidt over 12.000 flasker har Esperanza lavet af vinen. Navnet er taget fra det stykke jord, hvor Graciano-druerne kommer fra (Venta Jalón).
Hele 75 % Graciano dyrket på jordbund med højt indhold af kalk og ler, som giver vine med god koncentration og modne tanniner og 25 % Tempranillo-druer fra jordbund med stort indhold af kalksten, hvor den stortrives og giver druer med elegance. To meget forskellige terroir, som tilsammen går op i en enhed og laver en enestående vin. Dette kombineret med rigtig gode vejrforhold i 2014 og en let lagring på både amerikanske og franske fade i 24 måneder gør resten. Vinen modnes derefter i flasken i minimum ni måneder. Smagen af fadet er der naturligvis, men lige nok til ikke at skjule vinens frugt. Meget flot lavet.

Begge druer er faste ledsagere i de røde vine i Rioja, men normalt ville Tempranillo-druen være den dominerende. Her et eksempel på ny stil, nye eksperimenter og fantastiske resultater.
Vinen blev serveret til en italiensk Tagliata - oksemørbrad serveret med rucolasalat med trøffelolie og fine skiver parmesanost og trøffelskiver på toppen. Det gik op i en højere enhed. Den koster 19,85 €

Rioja Hvidvin - nu eftertragtet og efterspurgt

Tidligere blev der næsten aldrig talt om de hvide vine i Rioja.
Deres mest dyrkede hvide drue Viura er ret neutral, syrlig og mild, men også en drue med stabile høje udbytter. Man benytter hovedsagligt Viura blandet med Malvasia og eventuelt Garnacha Blanca, som giver nogle sprøde og tørre vine, der er særdeles velegnede til mad. Viura er en af de mest populære hvide druesorter, som også går under navnet Macabeo.
Men i de seneste år er der kommet flere hvide druer på banen. Adskillige lokale sorter er først nu ved at vise deres storhed, og vinene er de seneste år blevet mere efterspurgte i takt med at mange producenter er begyndt at lave mere seriøse hvidvine i området.

En af dem er den hvide Tempranillo - og nu burde du reagere og tænke: Jeanett må have skrevet forkert, for Tempranillo er da en rød drue og lavet røde vine!
Men nej, ikke i dag. Her kommer historien om den hvide Tempranilo:
En dag i 1988 står Jesús Galilea Esteba ude på sin vinmark i Rioja og kikker på en af sine vinstokke. Den ser ud som de andre ved siden af, bladene er ens, størrelsen og formen på drueklaserne er ens, men en af dem var grøn i stedet for rød.
Jesus sender den af sted til et laboratorium, hvor den bliver dna-testet, og resultaterne viser, at druerne har alle de samme egenskaber som den oprindelige Tempranillo drue, men skallen har bare en anden farve. De ligner hinanden med næsten 98 procents lighed.

I 1989 bliver druen klonet, i 1993 bliver de første 100 hektarer plantet for at se, om de eventuelt kan give et godt resultat. Og i 2005 laves den første vin på denne nye hvide drue. Den er nu en autoriseret drue i D.O. Rioja og producerer vine med mere krop, struktur og lagringspotentiale.

Rioja Vega Tempranillo Blanco RESERVA 2017

Er endnu en vin, som blander det moderne med det klassiske. Lavet på 100 % håndplukkede hvide Tempranillo-druer. Gæringsprocessen er foregået på nye franske egetræsfade og her lagrer vinen " sur lie" (sammen med gærresterne) i yderligere 14 måneder.

Flot og intens duft af modne tropiske frugter springer min næse i møde (ananas, fersken, melon) med en blanding af let ristet brød.
I munden er vinen voluminøs, med struktur, intensitet og kompleksitet, med en frisk, høj og velbalanceret syre. Igen er fadet til stede men er lagt som et flot supplement til frugten - uden at overdøve. Smagen er lang og vedholdende, med en cremet fylde og ekstrem kompleksitet suppleret af en flot syre.

En vin, som du vil kunne nyde, selv om du normalt ikke er til fadlagrede hvide vine. Og som bliver bedre med tiden. Et hvidt Rioja-mesterværk. Tak til Esperanza for denne oplevelse.
En hvidvin som denne, der scorer højt på balance, intensitet og syre klarer næsten enhver madmæssig udfordring fra det salte køkken. I denne omgang blev den serveret til Pighvar fra Amalfi-kysten, serveret med hjertemuslinger og en let parfumeret safransauce, som den passede fantastisk fint til, men vinen kunne sagtens klare sig til en kødret evt. med svampe eller rodfrugter, hvis man er i det humør. Prisen er 29,95 €.

Hvidvine fra Spanien er ikke længere bare forfriskende vine, som man nyder på terrassen. Dette er beviset på, at Rioja også kan producere store hvide vine til gastronomiske oplevelser.
Vinen har også en "lillebror". Ligeledes lavet på 100 % hvid Tempranillo, men med kun seks måneder på fad. Prøv den for kun 10,95 € - den er det hele værd.

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvorfor bliver vi hormonsyge?

Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at d...

Helse & Sundhed

Hovedpine!

Langt størstedelen af os oplever at have smerter i hovedet, og en stor del af os lever med mere el...

Helse & Sundhed

Alderdom

Jeg bliver 76 år, og har det personligt rigtig godt med min alder. Livet har stadig mange spændende ...

Helse & Sundhed

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især henvendte sig til englænde...

Tema & Profiler

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offent...

Kultur

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er lig med frihed, fremgang ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemlig sælge plader. Og det er...

Tema & Profiler

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Skatterevolution i Andalusien

Den 1. april oplyste den nye præsident for Junta de Andalucía, Juanma Moreno, at regionalregeringen ...

Jura & Finans

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaff...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). ...

Udflugter & Rejser

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDanny Goldberg var skeptisk...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem, slidte klæder, et hjemlø...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammerat, tagets plads lige ved ...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaffe fra en bar lige ved siden af. Under os flyder Río Segura - langsomt og dovent. 20 kirkeklokker opl...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). Det bliver den nok, fordi den ligger helt ude i det sydøstlige hjørne af landet og er omgivet af et ...

Udflugter & Rejser

Museo de vidrio y cristal

Dette er et af de museer i Málaga, der overrasker allermest. Gemt væk på en kedelig sidegade til Málagas bymidte ligger dette museum, hvis facade på ingen måde afslører, hvilket skatkammer der gemmer ...

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Sport

Muñiz skabte mer-værdi! Men ”Frygtens træner” blev endnu en …

Forholdet mellem præsident og klubejer, sheik Al-Thani, og Málaga CFs træner Juan Ramon Muñiz, 50 år og fra Asturien, har været særdeles anspændt siden sheiken for snart 10 år tilbage som en af sine første gerninger ved købet af klubben fyrede Muñiz. Han havde ellers i sidste turneringsrunde sikret ...

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Gastronomi

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Japansk mispel - Der venter mispeltider i maj!

Det er travle dage hos mispelavlerne hos Cooperativa Estepona, da La Danesas journalist taler med ko...

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Kultur

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offentligheden under de år...

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især h...

Tema & Profiler

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemli...

Tema & Profiler

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDa...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammera...

Tema & Profiler

Englene og hundene – og Judith

I godt 10 år har hun produceret de små engle, der findes i guld og sølv og ...

Tema & Profiler

Det gyser i kommunerne

Kommunalvalget står for døren. Den 26. maj kaldes vi til stemmeurnerne – og...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Charlotte Dender Hansen

Hun er pigen med det store smil og den friske stemme – uanset om du møder h...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com