Det spanske boligmarked - Fup eller Fakta

Middelhavskysten tiltrækker atter boligudviklerne Malaga-Provinsen, Alicante, Øerne og Catalonien står øverst på ønskelisten
Store developere og lokale byggefirmaer går ind i nye boligprojekter
Disse er overskrifterne, der indleder en bred analyse af nybyggeriet p.t., publiceret for nylig af CincoDías. El Pais

 
Opførelse af nye boliger på Costa del Sol begynder igen at interesse både store landsdækkende - og mindre lokale developere. Efter år med krise i boligbyggeriet, der begyndte i 2007, tog fart i 2008 og resulterede i et stort lager af usolgte boliger, begynder byggevirksomhederne igen at satse på dette forretningsområde, især takket være den udenlandske efterspørgsel. Men i modsætning til den tidligere ekspansive cyklus siger virksomhederne nu, at markedet studeres meget nøje før man går i gang med et projekt.
 
"Ferieboligen (den sekundære bolig) fortsætter med at være placeret i kystområder, hovedsageligt i syd, hvor Costa del Sol oplever fortsat øget efterspørgsel ikke mindst som følge af det ekstra skub fra de udenlandske købere", siger Victor Perez, administrerende direktør for ASG Real Estate Homes. "Både områderne Costa del Sol, Valencia samt Alicante vækker stor interesse hos virksomheden på grund af reaktiveringen af ejendomsmarkedet og de attraktive omgivelser disse  destinationer byder på. Vi værdsætter dog også andre områder, såsom den catalanske kyst og Balearerne", tilføjer han.
 
Dette ejendomsselskab, drevet af ActivumSG Fonden, er een af de store spillere på ejendomsmarkedet, der har en hovedrolle under den nye landsdækkende ejendoms-cyklus, og som også satser på kystområderne. Til klubben hører også Aedas, Neinor, Metrovacesa, Kronos og Vía Célere. Det skal dog understreges at en stor del af markedet fortsat er kontrolleret af mindre, lokale developere med stor erfaring på dette område, og som nu er tilbage efter krisen med nye byggerier på jord, de har haft liggende i deres portefølje gennem alle (krise)årene.
 
"På Costa del Sol opererer de største landsdækkende developere, som Neinor Homes, Metrovacesa, Aelca, Aedas, Kronos og Acciona, sammen med lokale developere," siger Samuel Población, boligchef for konsulentbureau’et CBRE. "I Alicante skiller firmaer, med mange års erfaring i området, sig ud - som TM, Marjal, Masa, Mahersol eller Taylor Wimpey", fremhæver han.
 
"Basalt set udvikler alle de store byggefirmaer nye projekter på feriemarkeder - eller søger jord til at gøre det", bekræfter Pelayo Barroso, direktør for research hos ejendomsrådgiverne Savills Aguirre Newman. "Vi bør heller ikke glemme visse lokale developere, som er superspecialister på deres respektive markeder, og hvor de i nogle tilfælde har øget aktiviteten. De er meget vidende om de områder, der er deres hjemmebane, og sidder på en stor del af udbuddet der", siger han. 
 
"Hvis vi ser bort fra hovedstæderne og fokuserer på ferieboliger, er de områder, vi ser mest aktive, øerne, både Balearerne og De Kanariske Øer, Costa del Sol, nord og syd for Alicante, Maresme og Barcelona", forklarer Pedro Soria, salgsdirektør (director comercial) for valuar firmaet Tinsa. "Der er også aktivitet på Cadiz kysten, specielt i Sotogrande og Tarifa, og i Gipuzkoa, selv om sidstnævnte marked er mere forbundet med den 'primære' bolig. Desuden er efterspørgslen genaktiveret i dette sidste år i nogle områder af Pontevedra og på Huelva-kysten", tilføjer han.
 
"Vi observerede en meget kraftig reaktivering i Alicante provinsen, det første ferieboligmarked hvor det begyndte at gå fremad i en stabil rytme fra 2014 og 2015. Developeraktiviteten blev senere udvidet til Costa del Sol, hvor vi i øjeblikket ser bevægelse i næsten alle de relevante kommuner mellem Malaga og Sotogrande", siger Barroso, fra Savills Aguirre Newman. "Der er en stor interesse hos bygherrer og investeringsfonde for at erhverve byggeklar jord på markeder som Torremolinos, Fuengirola, Benalmádena, Mijas, Marbella, Estepona, Casares og Manilva", forsikrer denne ekspert. Han forklarer, at Valencias kyst og visse områder af den catalanske kyst også har øget aktiviteten i de sidste 24 måneder, udover De Kanariske Øer og Balearerne.
 
"Den største aktivitet er på den andalusiske kyst, hovedsagelig i området, der går fra Mijas til Estepona, med særligt fokus på Marbella. Vi skal også fremhæve andre områder, som f.eks. Costa del Sol-bugten, med steder som Benalmádena, Benahavís og Casares", siger Ignacio Peinado, områdedirektør for Øst Andalusien hos Neinor Homes, der blev børsnoteret sidste år. "Den udenlandske efterspørgsel er særdeles velkonsolideret og vokser takket være de fordele, der er forbundet med disse områder: godt vejr, subsidier og infrastruktur, golf og strand. Desuden udvikles projekterne med dine behov og ønsker i baghovedet", fremhæver han.
 
"Vi oplever en stor aktivering af markedet på Costa del Sol, hvor vi har flere projekter, og hvor vi vil fremhæve provinsen Malaga som et af de områder, hvor mest vækst finder sted", siger Manuel
Holgado, partner i Kronos Homes.
 
"Visse kystområder indtager en præferenceplads i vores aktivitet og i vores forretningsplan. Af de fem regionale kontorer i Aedas Homes, er to relateret meget direkte til kysten (Levante og Balearerne og Costa del Sol) og en tredje (Catalonien), delvist", siger Alvaro Marcos, direktør for Marketing i Aedas Homes, der generelt tror på kystnære boliger som et forretningsområde med stort potentiale. "For nogle år siden oplevede vi et skarpt opsving, der begyndte via bankerne, men hvor vi developere, i dag, er de førende initiativtagere. Det har også et plus: den udenlandske efterspørgsel, hvilket er en meget vigtig merværdi for fast ejendom langs kysten. I nogle af vores projekter udgør denne efterspørgsel 90% af køberne", siger han. "Den væsentligste forskel, på markedet i dag, i forhold til for ti år siden, er, at i dag bliver alle projekter nøje undersøgt og får kun lov at realisere sig i gode områder med efterspørgsel. Med hensyn til selve produktet hersker kvalitetsboligerne. Den 'sekundære' (ferie)bolig tæt på stranden har intet at misunde den 'primære' bolig", tilføjer han.
 
"Vi har set en generel stigning i efterspørgslen efter ferieboliger (sekundær bolig), som vi blandt andet tilskriver investeringslyst hos den udenlandske køber og sammenhængen med lave renter, der favoriserer familier med overskydende kapital, der er deponeret i pengeinstitutter, og som ser dette som et gunstigt tidspunkt at investere", siger Sandra Daza, generaldirektør for konsulent - og vurderingsfirmaet Gesvalt.

En anden af de vigtigste hovedpersoner i den nye cyklus, Metrovacesa, som vendte tilbage til aktiemarkedet i februar efter fem års sanering ved banker, har også jord i kystområdet blandt sine porteføljer, for næsten 38.000 boliger i hele Spanien. "Metrovacesa er til stede med projekter i de vigtigste kystområder i hele Spanien. Nærmere bestemt er Costa del Sol stedet, hvor vi i øjeblikket har flest projekter. For os er det altid en sikker satsning, da den er præget af et område med stor mangfoldighed og et udbud af høj kvalitet", siger José Ignacio Carrión, chef for Øst Andalusien.
 
Vía Célere, som ligeledes er en af de største spillere i denne nye cyklus, har, med Värde Partnersfonden som hovedaktionær, valgt at genaktivere virksomheden på steder som Mijas, Casares (Málaga), Ibiza og De Kanariske Øer. "Den 'sekundære' bolig (feriebolig) har altid været meget vigtig i vores land. Med det økonomiske opsving oplever vi en 'rebound' på dette marked og et større engagement i kvalitetsprodukter og materialer. Selv om markedet for nogle år siden hovedageligt bestod af indenlandske købere, er det den udenlandske investor først og fremmest, der er interesseret i at erhverve boliger med disse karakteristika ", forklarer Cristina Ontoso, handels - og marketingdirektør for dette firma.
 

Status på nybyggeriet

Det fremgår af samtlige udsagn fra de mange eksperter ovenfor, at det kystnære ferieboligbyggeri er i kraftig fremmach. Ekspertpanelet er bredt sammensat af de parter der er aktive spillere i denne udvikling p.t. Og det er ikke hvemsomhelst der spørges, det er højtstående folk fra de vigtigste boligudviklere i Spanien.
 
Af udsagnene, der er bemærkelsesværdig enslydende, fremgår det endvidere (og det understøttes af statistikerne) at en stor drivkraft i denne nye udvikling kan tilskrives de udenlandske købere.
 

Hvad sker der med priserne?

Boliger på kysten. "Generelt bemærker vi, at priserne stiger mere i Middelhavsområdet end i Biscayabugten (undtagen San Sebastian) eller Atlanterhavet (undtagen De Kanariske Øer)", siger Sandra Daza, Gesvalt. "De største værdiforøgelser finder sted i 'ø-områderne', Barcelonas kyst, kommuner som Torrevieja, Guardamar eller Santa Pola, Alicante og kommuner i Cádiz som Conil, Barbate eller Zahara. San Sebastian, Mallorca, Ibiza og kommunerne på Costa del Sol har de højeste priser i Spanien", fremhæver hun.
 
Toppen. "På nogle meget specifikke markeder observeres boligprojekter med priser over dem, der sås på toppen af den foregående cyklus. Det er projekter, der udmærket sig ved en fremragende beliggenhed samt kvaliteter, infrastruktur og design, der retfærdiggør priserne", forsikrer Pelayo Barroso, fra Savills Aguirre Newman.
 
Udbuddet. "Hvad angår boligprisen, selvom der stadig er nogle områder, der ligger under toppene i 2006 og 2007, har de mest eftertragtede områder på Costa del Sol allerede overhalet udbuddet (fra dengang)", siger Ignacio Carrión, Metrovacesa.
 
Málaga. "For Costa del Sol’s vedkommende er priserne i løbet af 2015-2017 steget med ca. 20%, ca. 7% om året. I 2018 ser vi en vis stabilitet i priserne, og vi forventer ikke en så høj stigning",
påpeges det fra Vía Célere.
 
Mere end 3% "For nylig har Tinsa i sin månedlige rapport rapporteret, at prisen på færdige boliger (nye og brugte) på Middelhavskysten stiger med 3% og på Balearerne og De Kanariske Øer, 2%. I nybyggeriet kan disse procenter pege lidt mere opad ", minder Alvaro Marcos fra Aedas om.
 

Status på boligsalgets udvikling i 1. og 2. kvartal 2018

Prisen på boliger i Spanien stiger mere end det europæiske gennemsnit og de skyder i vejret i Irland og Portugal. (kilde: El Pais). Det spanske marked er den af de store europæiske økonomier, hvor prisen på boliger steg
mest på årsbasis i andet kvartal af året.
 
Boligpriserne i Spanien stiger over gennemsnittet for EU og euro-området, men stigningen er lavere end i andre nabolande. Det er hovedkonklusionen af de data, der er offentliggjort fornylig af EU’s statistiske kontor, Eurostat. Ifølge denne statistik placerer den årlige stigning på 6,8%, som Spanien har registreret i andet kvartal af året, landet i 12. position blandt 27 medlemslande (listen indeholder ikke data for Grækenland). Priserne steg i gennemsnit 2,5 procentpoint mindre end i Spanien, 4,3%. Tallet er identisk med euroområdets gennemsnit. Spanien var det land, hvor boligerne steg mest blandt Unionens fem største økonomier. Den nærmeste efter er Tyskland (4,7%) og noget længere væk, og under det europæiske gennemsnit, var Storbritannien (3,4%) og Frankrig (2,8%). Italiens situation er enestående, da det, sammen med Sverige, er det eneste sted, hvor priserne faldt, selvom de gjorde det i det mest moderate tempo (-0,2%), siden boliger begyndte at falde der, i sidste kvartal af 2016.
 
I de fleste tilfælde var Østeuropa foran Spanien, ledet af Slovenien, hvor den årlige stigning nåede 13,4%. Ikke desto mindre steg priserne dog også mere end i Spanien i tre vesteuropæiske lande. Af disse skiller Irland sig ud, idet årstallet for væksten har været over to cifre siden midten af 2017 og viser rekord hvert kvartal i forhold til det foregående. I de seneste tilgængelige data når stigningen 12,6% i forhold til samme periode året før. Portugal er også indehaver af vækst over 10% (11,2% i de seneste Eurostat-data), mens Nederlandene nærmer sig mere og mere (9,3%).
 
Ved sammenligning af væksten i andet kvartal af året med det første kvartal, ser vi en større acceleration i Spanien. I dette tilfælde viser tallet en stigning på 2,6%, mere end ét procentpoint over gennemsnittet for EU og euro-området (1,4% i begge tilfælde). Derudover er Spanien det syvende land, hvor boligprisen har udviklet sig mest i andet kvartal af året, og det gjorde det i dette tilfælde mere end de store europæiske økonomier og alle de vestlige europæiske lande. Der blev kun registreret højere vækst i Slovenien (som dermed vender tilbage til at føre listen med 4,2%), Malta, Letland, Rumænien, Bulgarien og Litauen.
 
Følgende boligprisindekser blev opdateret i 3. kvartal 2018 (alle tal viser seneste procentvise ændring i forhold til 3. Kvartal sidste år):
 
• Ministeriet for Offentlige Arbejder (Fomento) + 3,8% i andet kvartal, baseret på officielle
værdiansættelser
• Statens Institut for Statistikker (INE) indeks + 6,8% i andet kvartal
• Den spanske landregistratorforening +10,68 i andet kvartal
• Foreningen af spanske notarer indeks -4,5% i juli
• Idealista.com (ejendoms portal) videresalg-udbudsprisindeks + 9,2% i august
• Tinsa-indekset baseret på ejendomsvurderinger udført af virksomheden + 5,6% i august
 
"Som jeg altid påpeger", siger Mark Stücker (Grundlægger og indehaver af Spanish Property Insight - Barcelona) "fortæller disse nationale indekser ikke noget om lokale markeder, men de giver os en ide om, hvor vi er i ejendomsmarkedet. Med undtagelse af det volatile indeks udgivet af notarerne, som synes at gå op og ned som en yoyo, viser alle de vigtigste indeks nu spanske huspriser som stigende i det, der ligner et veletableret opsving".
 
For de nærmeste år forudser vi en fortsat positiv salgsudvikling med moderat stigende priser og en stigende andel af nybyggeri på markedet. Disse byggerier er karakteriseret ved nytænkning og høj kvalitet, og sælges derfor også til en højere pris end gensalgsboligerne.
 
Finn Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Finn Wissenberg har en baggrund som bygningsingeniør, og har arbejdet med opførelse - samt
køb og salg af boliger på Costa del Sol siden 1987. Han driver mæglerfirmaet WissGar Estates
sammen med sin hustru, Ana García.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tæ…

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tænke dig at blive bedre til at sætte ord ...

Artikel

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til revision. De sidste julegave...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om året er der mange, som tror...

Tema & Profiler

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'r...

Kultur

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og en ny rekordomsætning på...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i december? Et ynkeligt ko...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika. Ja faktisk var næsten sa...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede i Spanien. Jeg havde bygg...

Tema & Profiler

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Nytårs-rygsmerter

Her i det nye år har mange mennesker en masse nytårsforsætter og planer om ting, der skal gøres ande...

Helse & Sundhed

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De giver dem det, de behøver af ...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der er nyt om Málagas metro, e...

Tema & Profiler

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på ...

Kultur

Forhøjet Blodtryk

Klokken fem minutter i 12 søndag aften ringer jeg panikslagen til min søn, der heldigvis ikke er lan...

Helse & Sundhed

Udflugter & Rejser

Udflugt til Cartagena

Det er fønikerne, som har givet navn til denne perle af en spansk by. De var dygtige handelsmænd og navigatører, som kom ad søvejen fra Kartago, som ligger i dagens Tunis i Nordafrika. Fønikerne sejle...

Udflugter & Rejser

Cáceres – en helt unik by

Cáceres ligger i Extremadura, ca. 470 km. fra Málaga og det er en enestående by, hvis middelaldercentrum ligger helt intakt inden for bymuren. Byen kom på Unescos verdensarvsliste i 1986, så det er he...

Udflugter & Rejser

Trolderuten og skyttegravene ved Granada

I naturparken Sierra de Huétor, lige nordøst for Granada, findes der nogle interessante skyttegrave fra borgerkrigen og dem kan man besøge den dag i dag. De flottest beliggende og bedst bevarede skytt...

Udflugter & Rejser

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bjerge et besøg, så har man her en enestående mulighed for at se og vandre i det mest spektakulære bje...

Udflugter & Rejser

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem ligger i en klasse for sig, nemlig Hotel Palacio de los Velada, der er klassificeret som et 4-stjerne...

Udflugter & Rejser

Sport

BoConcept På Lauro Golf

Den 20. november spillede den skandinaviske gruppe, under ledelse af Tove, på Lauro Golf med BoConcept som sponsor. BoConcept har butik både på Mijasvejen i Fuengirola og i Marbella. 66 friske golfere var mødt op, skønt vejrguderne drillede! Heldigvis blev det kun til en enkelt byge før opklaringen...

Golf

BLANCOCHECK: 2,5 mio.!

Málaga CFs argentinske topscorer en fodboldflakker med nordisk gæstevisit i 2015 - 16 Blanco Leschuk er født i Las Heras i Mendoza-provinsen med de lave bjergkæder El Challa i det nordlige Argentina. Navnet på byen er en hyldest til general Juan Gregoria de Las Heras – helt i den argentinske selv...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Fødselsdagsboller

Jeg står ikke altid i køkkenet længe ad gangen, der er jo meget andet man også gerne vil lave – men ...

Gastronomi

Veras Veranda: December

Så blev det endelig december. Jeg elsker julen og især alle de dejlige krydderier man forbinder herm...

Gastronomi

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Mægtige Amin

Danmarks største komiker, entertainer, sanger og showmand,den rejselystne Amin Jensen, vil sætte gang i lattermusklerne...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til rev...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om åre...

Tema & Profiler

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede ...

Tema & Profiler

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De give...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der e...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Morten Møller

Han siger, han kan være besværlig – men altid loyal og troværdig med en udb...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com